LA RIOJA

WINA I DOZNANIA KULINARNE W SERCU HISZPAŃSKIEJ PRODUKCJI WINA

Nie bez powodu Rioja jest znana w Hiszpanii jako winiarski „region premium”. Poza wyjątkowymi winami, dech w piersiach zapiera krajobraz pozostający w ochronnych objęciach Gór Kantabryjskich. Szybko zakochasz się także w falistych wzgórzach otaczających średniowieczne wioski, bujnych winnicach i kwitnących wiśniach. Rioja leży w północnej Hiszpanii. Elegancja i bogactwo tego regionu stanowi niepowtarzalne doświadczenie!

La Rioja ustawia scenę dla pięknego, symbiotycznego tańca między ziemią a człowiekiem. Od XI wieku człowiek i winorośl nieustannie koegzystują, pisząc wspólną historię i tworząc symboliczny region. Zaskutkowało to nie tylko jednym z najlepszych i najbardziej rozpoznawalnych win na świecie, ale także zaowocowało rozwojem własnej, odrębnej osobliwości, zwyczajów i tradycji. Dzięki bogactwu wysokiej jakości składników i historii imponującej lokalnej gastronomii nietrudno jest mieć wysokie oczekiwania w stosunku do Rioja.

Połączenie Rioja z Morzem Kantabryjskim i zapierające dech w piersiach środowisko naturalne to także wielkie atuty regionu. Bezkres wody prezentuje szereg kolorów, które zmieniają się wraz z porami roku i są unikatowe dla geografii Europy. Wioski La Rioja, takie jak Laguardia, Haro i Santo Domingo de la Calzada, szczycą się bogatym dziedzictwem kulturowym. Mieszczą się tam punkty o znaczeniu międzynarodowym, takie jak ogromne klasztory Yuso i Suso, Camino de Santiago czy mniej znane Camino Ignacio. Naturalne połączenie z Krajem Basków i dogodna bliskość wybrzeża pozwala na wymianę produktów lądowych i morskich, które to okoliczności przyczyniły się do powstania wyjątkowej i powszechnie znanej gastronomii.