Okres świąteczny jest niezwykły pod wieloma względami. Magiczna atmosfera, pierwsza gwiazdka, prezenty i stół suto zastawiony smakowitymi potrawami. Przygotowując wigilijne dania, warto jednak pamiętać o najmłodszych członkach rodziny. Ich potrzeby żywieniowe zdecydowanie różnią się od potrzeb rodziców czy starszego rodzeństwa. Czy zatem smażony karp, kapusta z grzybami lub makowiec to odpowiednie posiłki dla niemowlęcia? Na co zwrócić uwagę podczas świątecznego ucztowania z maluchem? Wątpliwości w tym zakresie rozwiewa dr n. med. Magdalena Wołoszko, pediatra, ekspert współpracujący z BoboVita.
Świąteczne potrawy a potrzeby niemowlęcia
Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, w którym często pozwalamy sobie na wiele przyjemności – zwłaszcza jeśli chodzi o tradycyjne potrawy, spożywane zazwyczaj tylko raz w roku. Warto jednak podkreślić, że posiłki ze świątecznego stołu, którymi zajadają się dorośli, mogą nie być odpowiednie dla najmłodszych członków rodziny. Często są one tłuste, dosalane, z dużą ilością cukru, ciężkostrawne i mogą zawierać składniki szkodliwe dla niemowlęcia czy małego dziecka. Warto mieć tego świadomość, ponieważ sposób żywienia w okresie 1000 pierwszych dni życia – gdy organizm dziecka wciąż się rozwija i dojrzewają jego narządy – jest bardzo istotny i ma wpływ na zdrowie w życiu dorosłym. Dlatego bez względu na wydarzenie czy okazje, tj. święta, nie warto robić odstępstw w codziennej diecie malucha.
Posiłki na miarę potrzeb malucha
Produkty przeznaczone dla niemowląt i małych dzieci zostały stworzone, by odpowiadać na szczególne potrzeby młodego organizmu w okresie intensywnego rozwoju. Taka żywność ma ustalone dopuszczalne normy poszczególnych zanieczyszczeń. Na przykład dla pestycydów w warzywach normy te są do 5000 razy bardziej restrykcyjne[1] niż dla żywności ogólnego przeznaczenia. Na polskim rynku dostępne są propozycje, w których znajduje się 100% mięsa bez pozostałości antybiotyków, pochodzącego wyłącznie od sprawdzonych dostawców, a także 100% dziko żyjących ryb z certyfikowanych połowów. Oprócz tego gwarancją bezpieczeństwa takich posiłków jest m.in. wieloletnia współpraca z dostawcami czy setki testów jakości i bezpieczeństwa, którym poddawane są surowce jeszcze zanim powstanie z nich produkt. Aby łatwiej znaleźć taką żywność na sklepowej półce, na opakowaniu produktów dla najmłodszych widnieje wskazanie wieku, np. po 6., 7. czy 9. miesiącu życia.
Posiłki dla najmłodszych na świątecznym stole
Warto wiedzieć, że asortyment produktów dla maluchów jest bardzo szeroki i można w nim znaleźć także takie propozycje, które idealnie wkomponują się w klimat Świąt. To na przykład posiłki w słoiczkach, tj. warzywne puree z rybą, makaron z tuńczykiem i warzywami, barszcz ukraiński lub deserki w słoiczkach – tutaj wigilijnego smaku i aromatu z pewnością nada przecier z suszonej śliwki lub z jabłka, moreli i brzoskwini z biszkoptem. Możliwości dobrania posiłku, który będzie dla malucha zarówno bezpieczny, jak i smaczny, jest naprawdę dużo. Podając dziecku takie produkty, rodzice mogą mieć pewność, że uwzględniają one potrzeby żywieniowe rozwijającego się organizmu dziecka.
Leave a Reply