MARTARROMERA

W samym sercu Ribera del Duero, Matarromera  ma swoje winnice ukryte za północnym zboczem doliny Douro, z pięknymi widokami, które dominują w całej dolinie, w gminie Valbuena de Duero, w Valladolid.

TRADYCJA I NOWOCZESNOŚĆ

Matarromera może pochwalić się międzynarodowym sukcesem oraz licznymi nagrodami i wyróżnieniami. Wykorzystuje najnowszą technologię do produkcji win najlepszej jakości. Kontrola temperatury,  zbiorniki jak i całe wyposażenie  wykonane ze stali nierdzewnej,  wydajność przetwarzania aż 650 000 litrów.

WINOBRANIE

Praca w winnicy wymaga wiele wysiłku przez cały rok. Ale dwie najważniejsze prace to przycinanie na sucho i zbiory. Winobranie to jeden z najważniejszych momentów w produkcji win Bodega Matarromera.  Przed wyborem daty zbioru plantacje są często odwiedzane, by na podstawie różnych parametrów, stanu winogron, określić ten kluczowy moment. Winogrona Tempranillo z Olivares i Valbuena wymagają wiele ostrożności i codziennej pracy. Dlatego zbiory są przeprowadzane ręcznie, z podwójnym wyborem pęczków, najpierw podawane selekcji są całe kiście, a  następnie owoce. Winogrona są zawsze zbierane do specjalnych skrzyń, nie większych niż 20 kg, aby zachować doskonałość winogron, z których rodzą się wina stające się legendą. Cały wysiłek i ciężka praca winobrania ma swoją nagrodę: zebranie dobrego rocznika, k godnego stworzenia wielkich win Douro.

BARYKACJE

Dębowe beczki, w których dojrzewają ekskluzywne wina Bodega Matarromera, są wybierane z najlepszych beczek, które szukają drewna dębowego w najbardziej prestiżowych lasach. Jest to zatem pochodzenie drewna z lasów betonowych, jedna z tajemnic gwarantujących doskonałe starzenie się win Matarromera, wraz z długim i odpowiednim suszeniem. Starzenie się beczek daje wino dawkę tlenu, która wyraźnie wyraża jego owocowe aromaty, a także zapewnia teksturę w postaci taninów z miękkiego drewna i wielu różnych aromatów od opiekania drewna. Aromaty ze starzenia się w beczkach różnią się w zależności od amerykańskiego lub francuskiego pochodzenia drewna, więc pierwszy przynosi klasyczne akcenty wanilii, kokosa, kawy lub lukrecji, a drugi zapewnia subtelne i eleganckie akcenty przypraw i szlachetnych lasów. Starzenie się wina w beczkach jest bardziej powszechne w przypadku czerwieni, ale są też białe wina, które miały to starzenie się, jak ma to miejsce w przypadku Matarromera Verdejo Fermented w Barricy.